Orgatec: dynamisch werken en akoestische oplossingen

De tweejaarlijkse Orgatec in Keulen was van 25 tot 29 oktober 2016. Deze liet onder het motto ‘Creativity Works’ nieuwe perspectieven en inspirerende oplossingen zien voor de werkomgeving. De beurs bestaat nu zestig jaar en was dit keer 20% groter dan in 2014. Dat laat zien dat ook deze markt de crisis te boven komt.

Raymond Harmsen van Nomax Project liep twee dagen rond op de Orgatec en merkte dat er een positieve energie hing. Inhoudelijk zag hij zijn verwachtingen voor de nabije toekomst van projectmeubilair bevestigd.

Dynamisch werken: bewegen moet

Een van die verwachtingen was dat er meer mogelijkheden komen om dynamisch te werken. Die waren inderdaad te zien op de Orgatec: veel zit/sta bureaus en veelal elektrisch verstelbaar. Een mooi voorbeeld hiervan was te zien bij Vepa. Daarbij bewoog het tafelblad zowel schuin als recht omhoog langs een onderstel in de vorm van een V. Sowieso waren er meer spectaculaire onderstellen.

Sta-bureau bij Orgatec

Ook waren er meer mogelijkheden om te bewegen tijdens het werk, zoals met een loopband en fietsend op losse units met trappers. Vooral voor die fietsmogelijkheden is steeds meer interesse bij een groter publiek. Dit komt onder andere omdat de losse units goedkoper zijn dan de statische mogelijkheden tot nu toe.

Ook techniek wordt ingezet om dynamisch werken efficiënter te maken. Via iotspot® heeft de facilitymanger inzicht in gebruik van werk- en vergaderplekken.

foto-2

Akoestische oplossingen

Een andere verwachting was het verder ontwikkelen van akoestische oplossingen. Die zijn nodig om geluid op werkplekken die steeds flexibeler en dynamischer worden te dempen. Eerder waren er rond werkplekken al bureauschotten en cocoons bekleed met akoestisch materiaal. Nu werkplekken steeds meer multifunctioneel en flexibel gebruikt worden, komen er meer mogelijkheden om te spelen met akoestische schermen om bijvoorbeeld een vergadertafel ook voor werkplekken te gebruiken. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Soundleaves, bladvormige akoestische schermen, die op veel verschillende manieren kunnen worden toegepast.

foto-3

Zitten verandert, qua kleur mag alles

Zitten verplaatst zich van het traditionele zitten op kantoorstoelen, naar ‘softzitten’, zitten op loungebanken en ander zachter meubilair. Veel fabrikanten schuiven op naar de combinatie van manieren van zitten en leveren hele families aan meubilair: één basisontwerp dat in verschillende vormen en functies gebruikt wordt.

foto-4

En waar twee jaar geleden nog qua kleur natuurtinten de boventoon voerden, is nu alles mogelijk. Alles mag, van natuurtinten tot fel of een bont geheel aan combinaties.

De Orgatec was daarmee weer zeer de moeite waard.

Voor het volledige fotoverslag zie: Album op Facebookpagina

, ,