De toekomst van werk: Orgatec 2018

In oktober was weer de tweejaarlijkse Orgatec in Keulen, de grootste internationale beurs voor kantoorinrichting en facilitair met 753 exposanten uit 39 landen. De 63.000 bezoekers uit 142 landen maakten de beurs ruim 15% groter dan twee jaar geleden en zoals de organisatie zelf zegt: internationaler, emotioneler en creatiever. Deze keer was het thema: ‘De toekomst van werk’.

Centraal thema: de toekomst van werk

Ook Nomax Project dook onder in ‘The future of work’ en zag visionele concepten voor een nieuwe werkcultuur. In open kantoren komen steeds meer verschillende manieren om activiteit gerelateerd te werken. Afhankelijk van wat je op dat moment wilt doen, kies je een werkplek. Er zijn veel objecten die als doosjes in de ruimte worden gezet, waarin medewerkers zich alleen, met twee of met meer kunnen terugtrekken om ongestoord te werken of te overleggen. In de vorm van een kast of telefooncel, een soort strandstoel, vierkant, rond of geometrisch. Helemaal afgesloten of grotendeels open, vaak met zacht materiaal voor een goede akoestiek. Ruimten voor bijeenkomsten worden voorzien van meubels die creativiteit bevorderen en wanden, los of vast, waarop deelnemers kunnen schrijven en tekenen.

Flexibiliteit

We zagen veel multifunctionele meubelstukken: flexibele oplossingen waarmee je een ruimte snel en makkelijk aanpast aan individuele behoeften. Meubels, die je als afscheiding, als werkplek of als opbergruimte gebruikt. En waar je op verschillende manieren op kunt zitten of tegenaan leunen, zoals bijvoorbeeld de nieuwe serie Parkour van Werner Works.

Flexibel concept in het thema: 'De toekomst van werk'.De toekomst van werk: een flexibel design.

Mobiliteit, gezondheid en ergonomie
Twee jaar geleden waren er opvallend veel manieren om tijdens het werk te bewegen, van bureaufietsen tot loopbanden. Blijkbaar is dat al zo vanzelfsprekend dat exposanten dat niet meer als nieuw presenteerden. Wel waren er draaischijven waarop je staand kunt draaien, een soort swingen. Eigenlijk de sta variant van de zitbal.

Materialen en kleuren: aards

Uiteraard waren er weer nieuwe materialen. Panelen van koffiepads, die ook naar koffie roken, van riet, bladeren of snoeiafval uit de wijngaard. Ook zagen we meubels van gerecyclede petflessen en vilt. Ter aankleding was er veel echt groen van planten, maar ook ‘kunstgroen’, design in plantvormen. Was in 2016 qua kleur alles mogelijk, van natuurtinten tot fel of bont, dit jaar voerden vooral aardse tonen de boventoon: bruin, beige, grijs, groen, oranje en okergeel.

Nomax Project heeft weer veel nieuwe ideeën en inspiratie opgedaan.