Akoestiek verbeteren in lawaaiige productiehalBrink Climate Systems in Staphorst is verhuisd naar een prachtige nieuwbouwlocatie aan de A28 met onder andere een productiehal van 8000 m2. De machines waarmee ze apparaten maken voor klimaatbeheersing, veroorzaken enorm veel lawaai. In de oude productiehal stond de radio ontzettend hard in een poging om het geluid van de machines te overstemmen. Vooral de ponsnibbelmachine die gaten in stalen platen stanst, veroorzaakt veel geluidsoverlast.

Akoestisch rapport
In de nieuwe hal zijn geluidsmetingen gedaan om de nagalm en het aantal decibellen te meten, onder andere door het afschieten van een pistool. Nagalm zegt veel over de akoestiek en wat je eraan kunt doen. De metingen worden in een akoestisch rapport weergegeven.

Geluidsabsorptie
Op het plan voor de nieuwe fabriek zijn kerngebieden aangegeven waar het geluidsniveau het hoogst is. Nomax Project heeft vervolgens in samenwerking met Caldic Isolatietechniek een voorstel gemaakt voor de absorptie van zoveel mogelijk geluid. Rond de machines zijn wanden met akoestische panelen aangebracht en aan het plafond erboven hangen eilanden met absorberende materialen.

Na ingebruikname van de nieuwe locatie hebben we weer metingen gedaan om het effect te bekijken en te beslissen of er nog volgende stappen voor verbetering van de akoestiek nodig waren. Hieruit bleek oa dat in de ruimte waar de machine (pons-nibbel) staat die het meeste lawaai veroorzaakt het meeste effect is bereikt met een huidige gemiddelde nagalmtijd van slechts 0,9 seconde.