Binnenkort beslist de Eerste Kamer over de initiatiefwet ‘Werken waar je wilt’. Het wetsvoorstel is al met een ruime meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer.
De wet ‘Werken waar je wilt’ komt op het moment dat veel werknemers zijn teruggekeerd naar de werkvloer. Van de ondervraagde medewerkers werkt 51% nu weer volledig op kantoor. Bijna de helft van hen (45%) zegt dat dit komt omdat hun werkgever vanwege ‘traditionele werkverwachtingen’ wil dat ze op kantoor werken. Echter vindt een ruime meerderheid van de ondervraagde medewerkers, 70% dus, dat het recht op thuiswerken bij wet geregeld zou moeten zijn. De ‘Wet werken waar je wilt’ zou daarmee tegemoetkomen aan de wens van de meeste Nederlandse werknemers.
Wat is nu handig verstandig?
Thuiswerken biedt zo zijn voordelen. Het zorgt voor flexibiliteit, het levert een hogere productiviteit, we maken minder reiskosten en het kost minder reistijd.
Maar er kleven ook nadelen aan thuiswerken. Thuiswerken kan leiden tot een gevoel van sociaal isolement, omdat werknemers minder persoonlijk contact hebben met collega’s. Ook kunnen er technische uitdagingen zijn; denk maar eens aan een goede internetverbinding, of te weinig werk ruimte.
Of je nu op kantoor werkt of thuis achter je bureau, een gezonde werksituatie is erg belangrijk. Laten we daarbij vooral het aspect van ergonomie op de werkplek niet vergeten!
Ergonomie is de wetenschap die zich richt op het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden op de eigenschappen van de mens waardoor mensen optimaal kunnen functioneren. Dit beslaat het hele gebied van bijvoorbeeld een goede bureaustoel, de hoogte van je bureau, tot aan de juiste opstelling van je beeldscherm.
Ergonomie is daarom een cruciaal aspect van zowel thuiswerken als kantoorwerken. Het beïnvloedt niet alleen de gezondheid en het welzijn van werknemers, maar heeft ook invloed op hun werkgeluk.
Het creëren van een ergonomische werkplek thuis en op kantoor is echt geen hogere wiskunde, maar vraagt wel om wat aanpassingen. We noemen de drie belangrijkste:
- Zorg voor een comfortabele stoel met goede ondersteuning voor de rug, maar zorg er ook voor, dat deze voorzien is van instelbare rugleuningen, armsteunen en zitdiepte om comfort en ondersteuning te bieden.
- Zorg voor een in hoogte verstelbaar bureau. Hierdoor voorkom je de kans op klachten (klachten arm-nek-schouder).
- Zorg voor een goede lichtinval om vermoeidheid van de ogen te verminderen.
Moderne kantoren zijn gelukkig al vaak uitgerust met in hoogte verstelbare bureaus en stoelen om werknemers de mogelijkheid te bieden hun werkplek aan te passen aan hun persoonlijke behoeften. Er zijn echter nog tal van andere aspecten die bijdragen aan het behouden en creëren van een goede en gezonde werkplek.
Wil je meer weten over wat dit voor jouw kantoor kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.