Salone del Mobile in Milaan: indrukwekkend en inspirerend

De Salone del Mobile in Milaan is met 24 hallen een van de grootste beurzen op het gebied van meubels en inrichting. Raymond Harmsen van Nomax Project ging van 14 tot en met 17 april 2016, samen met het team van Lavoir, drie dagen naar Milaan om op de beurs en op andere locaties in de stad te kijken wat de trends zijn in inrichtingsland. Op de beurs zag hij tien hallen met designermeubilair. ‘Indrukwekkend en inspirerend’, was zijn samenvatting.

Salone del Mobile in Milaan showroom

Natuurlijke, duurzame materialen

Zoals vorig jaar al op de beurzen in Duitsland te zien was, voerden ook hier de natuurlijke materialen de boventoon: massief hout en natuursteen. Opvallend is dat notenhout weer terug is en ook marmer weer veel toegepast wordt. Beide zijn duurzame en hoogwaardige materialen.

Salone del Mobile in Millaan showroom

De stoffering is rustig: beige, grijs, zachtblauw en groen. Banken hebben houten frames met stoffen in deze rustige kleuren. De combinatie met prints van planten en bossen op de wanden versterkt de natuurbeleving. Accessoires maken het spannend, waarbij goudkleurig het nieuwe koper is: deze kleur wordt veel gebruikt.

Salone del Mobile in Millaan tafel

Moooi

Ook buiten de beurs zelf is in Milaan veel te zien. Het Nederlandse designershuis Moooi had een enorm oud pand ingericht met verschillende sets. Vooral de bizar grote lichtarmaturen met veel lampjes vielen op. Ook hier rustig meubilair en hoge wanden met foto’s op canvas. Deze foto’s lieten de sfeer zien van verlaten villa’s, vergane glorie, verloedering, verweerde muren, verschoten kleuren.

Foto's op canvas

‘Op een gegeven moment raak je overvoerd’, zegt Raymond Harmsen. ‘Er is zoveel te zien. Niet alleen meubilair, maar ook design auto’s, zoals een Audi-model van geel staaldraad en absurde ontwerpen voor fietsen. Juist die melange maakt het zo leuk.

Audi-model van geel staaldraad

Met alle opgedane impressies heb ik weer veel inspiratie om de trends door te vertalen naar mijn projecten. De fotoprints op muren zijn goed te gebruiken op akoestische materialen en ook met ledverlichting achter canvas bereik je mooie effecten, die ook toe te passen zijn in de praktijk.’

Salone del Mobile in Millaan showroom

Nieuwsgierig naar de overige foto’s? Zie onze facebookpagina: Nomax Project foto’s Salon del Mobile 2016