Nomax Project is continu op zoek naar de nieuwste innovaties op het gebied van materialen en duurzaamheid. Waar kun je die beter opdoen dan op de Material District Exhibition? Een walhalla van slimme ontwerpers en ambitieuze fabrikanten. Zij hebben één ding gemeen: het streven naar een circulaire economie door hergebruik en recycling. En dat is nu net wat Nomax graag in zijn interieurconcepten toepast.

Dus dat betekende op naar de Werkspoorkathedraal in Utrecht, waar Material District Exhibition was neergestreken van 6 tot 8 maart 2024. Material District is ‘s werelds toonaangevende netwerk dat materiaalbehoeften wereldwijd matcht met innovatieve materiaaloplossingen. Doel is een betere, duurzamere en kwalitatief hoogwaardigere samenleving.

Biobased als basis

We zagen vele biobased materialen, gebaseerd op natuurlijke grondstoffen, en gerecyclede materialen. Denk aan leer op basis van zalmhuiden, garens die gemaakt worden van visnetten of PET-materiaal. Maar ook plaatmateriaal voor meubels, gemaakt van oude spijkerbroeken en legertenues. Dit plaatmateriaal met een fineerlaag van Rezign is de basis voor prachtig meubilair. Planq maakt hiervan duurzame meubels, die dus geheel gemaakt zijn van natuurlijke materialen en reststromen. Nomax is trots deze collectie aan meubilair te leveren. Wij geloven dat we mooie producten kunnen maken van afvalmaterialen, van textielafval. Zo’n 175 kiloton textiel komt per jaar bij het restafval, waar meer dan de helft (her)draagbaar of recyclebaar was. Dit kan anders, vinden wij samen met Planq. Nomax Project levert onder meer tafels en stoelen van Planq: meubilair met een mooi verhaal.

Prachtig van PET-felt

PET-felt hebben wij al langer in onze collectie en ook daar vinden innovaties plaats om het materiaal te optimaliseren. Van PET-felt platen levert Nomax wandbekleding en akoestische panelen. Het is een duurzame keuze, want PET-felt (of pet-vilt) bestaat uit 100% polyester waarvan inmiddels minimaal 60% gerecycled is. Dit gebeurt door gebruikte plastic flessen en verpakkingen te vermalen tot kleine vezels. De vezels krijgen door deze te mengen met polyester- en wolvezels de gewenste sterkte en structuur. Het mengsel wordt vervolgens verhit en geperst tot platen. Nomax Project levert deze in wel 48 verschillende kleuren.

Afgedankt leer wordt stoel

Leer is één van de oudste gerecyclede producten ter wereld. Nomax Project neemt in zijn interieurontwerpen desgewenst meubilair van Het Anker op. Deze meubelfabrikant heeft oa leer als specialiteit en verwerkt runds- en buffelleer van gerenommeerde Italiaanse looierijen. Het snijafval van het leer is gebruikt in een prototype stoel dat op de Material District werd gepresenteerd. Daarvan zijn de zitting en rugleuning gemaakt van dit restproduct van het productieproces. Een mooi voorbeeld van upcycling, waarbij afgedankt leer een stoel wordt.

‘From waste to wonder’

Wij kregen ook inspiratie van Aectual die als motto ‘from waste to wonder’ heeft. Een online meubel- en afwerkingsplatform dat produceert in een circulaire materiaalkringloop via een wereldwijd netwerk van XL 3D-printers en recyclingpartners. Zij maken bijvoorbeeld houtvezels vloeibaar en printen daarvan prachtige 3D-objecten zoals roomdividers of wandpanelen.

Help! Red het plastic

Een vergelijkbare techniek past Plestik toe, ook een van de standhouders in Utrecht. Een bedrijf met een missie die wij van harte ondersteunen: het redden van zo veel mogelijk plastic uit de verbrandingsovens. Plestik heeft zelf een 3D-printer ontwikkeld en gebouwd die plastic afval gebruikt als grondstof. Daarmee 3D-printen ze verschillende producten, waarbij Nomax Project op maat gemaakte ontwerpen kan leveren van onder meer stoelen, tafels en lampen. Uitsluitend van 100% gerecycled plastic.

Mooi van de brandweer

Dat mooi rood niet lelijk is, zagen we bij de Remade Industry. Zij verwerken onder meer oude brandweermaterialen tot tabletops en roomdividers. Zo zijn oude brandweerslangen een prachtige eyecatcher als rood vloerkleed.

Vertel een verhaal; inspireer anderen

Op Material District zagen wij dat het samenbrengen van overbodige materialen, talentvolle ontwerpers en ambitieuze fabrikanten leidt tot nieuwe hoogwaardige producten. Producten die wij graag toevoegen aan onze interieurconcepten. Zo kan Nomax Project een circulair statement bieden voor jouw interieur. Bedoeld om een verhaal te vertellen en anderen te inspireren hetzelfde te doen.

Wil je ook een circulair statement maken met jouw interieur? Neem contact op met Nomax Project.

Delen

Meld je aan voor de Nomax Nieuwsbrief