De Rozenkranskerk in Schijndel is een uniek project. De kerk heeft een ware metamorfose ondergaan. Het is een wooncomplex geworden voor mensen die begeleid wonen bij Philadelphia Zorg. De kerk werd genomineerd voor de Reynaers Projectprijs 2022 en behaalde uiteindelijk de tweede prijs. Vanuit het concept Thuis in jouw Philadelphiahuis tekende Yolanda Berix voor de inrichting van de woonkamers en in samenwerking met Luximprove ook voor het unieke lichtplan.

Philadelphia gaf eerder de opdracht aan Flow Solutions om een programma te ontwikkelen dat op al haar locaties een prettige woon- en werkomgeving garandeert. Dit programma heet ‘Thuis in jouw Philadelphiahuis’. Flow Solutions zette dit concept, in samenwerking met Projectinrichting Lavoir, ook succesvol in bij de Rozenkranskerk. Dana van Berlo, locatiemanager Philadelphia Zorg, noemt het resultaat fantastisch.

Prachtige woonbestemming

In 1928 werd de kerk toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van den Heiligen Rozenkrans. Krap een eeuw later krijgt de kerk de prachtige woonbestemming voor mensen met een verstandelijke beperking. Constructief en bouwkundig was het een enorme uitdaging. Projectinrichting Lavoir houdt wel van een uitdaging en pakte de opdracht met beide handen aan. Samen met Luximprove maakten we een fantastisch lichtplan. We richtten het zestien meter hoge atrium in met verlichtingsringen op verschillende niveaus. In de kozijnen realiseerden we verlichtingselementen, die de glas-in-loodramen prachtig aanlichten.

Authentieke elementen

Veel denkwerk is verricht door architect Steven Woudstra en projectontwikkelaar Jeroen Bestebreurtje bij het herbestemmen. Zo moest de begane grondvloer zakken om de verdiepingen erin te kunnen maken. Daarnaast is het een monument: in de 33 appartementen zie je zuilen uit de kerk terug en in diverse ruimten de kleurrijke gebrandschilderde ramen. We mochten vanuit het bouwkundig ontwerp meedenken over de inrichting. Wij hebben de gemeenschappelijke ruimtes volledig ontworpen en gerealiseerd. Daarnaast hebben we ook diverse 3d schetsen mogen maken voor de bijzondere kamers van bewoners.

Thuis in de kerk

In de zorg is een prettige sfeer belangrijk. Zo ook in de Rozenkranskerk, waar Lavoir bijdroeg aan een inrichting waarbij bewoners en medewerkers zich thuis voelen. Kleur, vorm en materiaalgebruik van meubilair en vloer-, wand- en raambekleding spelen hierin een grote rol. Uiteraard staan daarbij in de zorg makkelijk onderhoud en hoge hygiëne-eisen voorop.

Prettig wonen

‘Heel prettig om hier te wonen’, aldus een van de bewoners. ‘We wonen hier met 33 mensen. We drinken samen koffie, doen spelletjes en koken samen. Het is een knap staaltje werk dat de kerk verbouwd is tot appartementen. Diverse elementen uit de voormalige kerk zijn behouden gebleven. Daar ben ik blij om.’

Smaakvolle huiskamers

Dana van Berlo, locatiemanager Philadelphia Zorg: ‘Wij ondersteunen mensen met een beperking in het leiden van hun eigen leven. Daarom willen we voor hen een eigentijdse woonomgeving. De vrijheid van cliënten hier in de Rozenkranskerk past in onze filosofie. Ik zie dat de bewoners contact zoeken met elkaar en samen activiteiten ondernemen. De drie huiskamers, die veilig, duurzaam én smaakvol zijn ingericht, dragen daaraan zeker bij. Bewoners zijn thuis in de Rozenkranskerk.’

Brochure

Alles tussen vloer en plafond

Brochure 'Zorg' van Nomax Project
Brochure 'Zorg' van Nomax Project